Vermogen/schuld

Vermogen/schuld

Voor de verdeling van uw vermogen is het van belang of u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, onder huwelijkse voorwaarden of dat u bijvoorbeeld niet bent getrouwd.

Gemeenschap van goederen
Bij een gemeenschap van goederen heeft u in principe recht op de helft van het vermogen. Kort gezegd wordt alles wat u samen heeft bij elkaar gelegd en de waarde ervan wordt door twee gedeeld. Eventuele erfenissen, schenkingen en legaten kunnen hier buiten vallen. Als u samen de scheiding regelt, kunt u eventueel een andere verdeling afspreken.

Huwelijkse voorwaarden
In de huwelijkse voorwaarden kan zijn afgesproken dat het vermogen niet van u samen wordt, zoals dat ook het geval is als u alleen samenwoont zonder iets te hebben geregeld. Dit betekent dat het vermogen dat ieder van u heeft opgebouwd in principe niet hoeft te worden gedeeld tussen u beiden. Hooguit zult u een gezamenlijke (spaar)rekening moeten delen.

Veel mensen hebben in huwelijkse voorwaarden laten opnemen dat zij ieder kalenderjaar met elkaar afrekenen over hetgeen jaarlijks aan overgespaard inkomen overblijft, ook wel periodiek verrekenbeding genoemd. Heeft u zo’n regeling, maar heeft u niet ieder jaar met elkaar verrekend? In dat geval kan het zijn dat een rechter verwacht dat u het vermogen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk toch met elkaar gaat delen bij helfte.

Inboedel
Veelal zal de inboedel tussen u beiden verdeeld moeten worden. Voor de waarde van de inboedel wordt gekeken naar de waarde op het moment van verdeling (de waarde in het economisch verkeer). U kunt samen een verdeellijst van de inboedel opstellen en aan u beide een gelijke waarde aan goederen toekennen. Ook is het mogelijk dat één van u beiden meer waarde aan goederen ontvangt, wat u compenseert met een geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u in de woning blijft met de kinderen en (vrijwel) de gehele inboedel, waarbij uw ex-partner dan een geldbedrag ontvangt, ter compensatie. Hiervan kan uw ex-partner dan deels andere inboedel kopen.

Schulden
Ook over eventuele schulden moet een regeling worden afgesproken. Als u een afspraak maakt over de schulden, dan bent u hieraan gebonden. U kunt bijvoorbeeld afspreken dan u een schuld aan de bank zal afbetalen. U moet er dan wel rekening mee houden dat uw ex-partner wel door de bank kan worden aangesproken voor deze schuld als u die niet betaalt. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, kunt u aan de bank vragen of alleen u wordt aangesproken voor de schuld. Uw ex-partner zal dan niet meer door de bank kunnen worden aangesproken. In dat geval weet u zeker dat uw ex-partner niet alsnog wordt aangesproken voor een schuld waarvan u heeft afgesproken dat u die zal betalen.

Erfenissen en schenkingen
Mogelijk heeft u in het verleden een erfenis of een schenking gehad. Afhankelijk van uw relatie en afhankelijk van hetgeen voor de erfenis of schenking is geregeld, moet u deze eventueel delen bij een scheiding. Als uw vermogens als gezamenlijk worden gezien, moet u in principe een erfenis of schenking delen met uw ex-partner. Het kan echter zijn dat degene van wie u de erfenis of schenking heeft ontvangen heeft bepaald dat u deze niet hoeft te delen. Veelal wordt dit dan bij een notaris geregeld.

Bedrijf
Op het moment dat u (samen) een bedrijf heeft, zult u afspraken moeten maken over het voortzetten van het bedrijf. Daarnaast zult u moeten kijken of de waarde van het bedrijf moet worden vastgesteld, en of degene die het bedrijf niet heeft na de scheiding hiervoor een vergoeding moet krijgen (of soms betalen).Voor een dergelijke berekening kunt u een financieel adviseur vragen om de waarde van het bedrijf te berekenen. Vervolgens kunt u bij voorbeeld in een convenant samen afspraken maken over de onderneming en over een eventuele vergoeding hiervoor.

Pensioen
Pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt in principe gedeeld. In uw huwelijkse voorwaarden kunt u afspraken dat deze opbouw niet wordt gedeeld. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst via de notaris te regelen dat u ook pensioen voor elkaar opbouwt. Dat zal bij een scheiding mogelijk ook moeten worden gedeeld. Bij de scheiding kunt u samen afspraken maken over het al dan niet verdelen van het pensioen.
Share by: