Kinderen

Kinderen

Als u samen één of meerdere kinderen heeft, zullen er bij de scheiding regelingen moeten worden getroffen voor uw kind. Een aantal zaken moet u sowieso regelen voor uw kind:

1. Zorgregeling
Als u gaat scheiden zult u afspraken moeten maken over wanneer het kind bij u is en wanneer bij de andere ouder. In principe kunt u hiervoor elke willekeurige afspraak maken die u samen in het belang van het kind vindt. In sommige gevallen is dit een regeling waarbij u beiden evenveel het kind verzorgt (co-ouderschap), maar dit kan ook een regeling zijn waarbij een van u beiden het kind een (lang) weekend per veertien dagen verzorgt. Er komen echter ook veel tussenvarianten voor waarbij bijvoorbeeld een weekend per veertien dagen en een extra dag per week wordt afgesproken.

Op het moment dat het een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap betreft, dient u een ouderschapsplan op te stellen. De rechter kijkt hier naar. Hierbij worden kinderen van 12 jaar en ouder in principe door de rechter opgeroepen. Uw kind mag dan zijn of haar mening kenbaar maken aan de rechter. Uw kind kan aangeven bij wie van u beiden het wil wonen en wanneer hij of zij de andere ouder ziet. Een veelvoorkomend misverstand is dat het kind dit niet zelf mag kiezen. De rechter beslist uiteindelijk wat in het belang van het kind is. Veelal zal de rechter natuurlijk wel de mening van het kind volgen.

2. Kosten van het kind
Aangezien er kosten zijn voor een kind, zal gekeken moeten worden welke kosten er zijn voor uw kind. Vervolgens kan worden berekend welke ouder welke bijdrage voor deze kosten moet betalen. Meestal volgt hieruit een alimentatie. Deze berekening wordt gemaakt volgens dezelfde normen als wanneer de rechter de alimentatie berekent. Vervolgens kunt u zelf afspraken maken over de kosten van uw kind.

De alimentatie loopt in principe tot uw kind 18 jaar is aan de meest verzorgende ouder. Van 18-21 jaar wordt de alimentatie aan uw kind zelf betaald, voor zover er dan nog een behoefte is aan alimentatie bij uw kind.

3. Gezag
Als u getrouwd bent, heeft u vaak automatisch samen het gezag over uw kind. Dit houdt in dat u belangrijke beslissingen over het kind samen maakt. Op het moment dat u niet bent getrouwd, heeft u het gezag na de geboorte van het kind via de rechtbank kunnen regelen. Bij gezamenlijk gezag wordt er vanuit gegaan dat u na de scheiding ook samen het gezag behoudt. Heeft u niet samen het gezag dan kunt u dit eventueel alsnog regelen. Ook is het mogelijk dat u wel samen het gezag heeft, maar dit na de scheiding niet meer wenst.
Share by: